Introductie tekst opleiding beschermingsbewind en -beheer:
In mijn werk als wettelijk vertegenwoordiger hecht ik waarde aan de menselijke maat. Als bewindvoerder (maar ook als curator en mentor) werk je immers voor de cliënt (rechthebbende/ onder bewind gestelde). De cliënt waarvoor je werkt en wiens financiële belangen je behartigt dient centraal te staan. Het blijf immers het geld (het vermogen) van de cliënt. Vanuit deze gedachtegoed zie ik het als mijn taak en verantwoordelijkheid om de financiën (het vermogen) zo goed mogelijk te beheren; Gezien vanuit wie de cliënt is. Om dit te kunnen doen is het m.i. van belang om de cliënt zoveel als haalbaar betrokken te houden bij zijn/ haar eigen financiën. Daarom is het van groot belang om op een constructieve en passende manier verbinding te maken met de cliënt (rechthebbende/ onder bewind gestelde).
Ten tweede hecht ik in mijn werk ook waarde aan kennisoverdracht. De client onder andere zoveel als mogelijk betrokken te houden en in je denken mee te nemen waardoor je de client in staat stelt te leren…
Mettertijd is er ook de behoefte ontstaan om opgedane kennis (ervaring, vaardigheden, attitude) over te dragen. Deze behoefte heeft ertoe geleidt om een opleiding beschermingsbewind- en beheer te ontwikkelen.
Een opleiding met grote participatie vanuit het werkveld. Professionals dragen bij aan de ontwikkeling van het lesmateriaal en in de training zal er ruim tijd gereserveerd worden voor gastdocenten. Onder andere gastdocenten op het gebied van:
De opzet maakt de opleiding bijzonder en uniek in zijn soort. De opleiding voldoet aan de eisen van het landelijke kwaliteitsbureau: https://www.rechtspraak.nl/Voor-advocaten-en-juristen/Reglementen-procedures-en-formulieren/Civiel/Curatele-bewind-en-mentorschap/Landelijk-kwaliteitsbureau-CBM
Praktische informatie opleiding beschermingsbewind en -beheer:
Aanvullend op de introductie van de opleiding stelt de rechtbank de eis dat bewindvoerders streven naar financiële zelfredzaamheid. Om een passend traject hiervoor uit te kunnen zetten is het van belang te weten wie de cliënt precies is. Wat is zijn vermogen, wat is zijn beperking? Onder welke omstandigheid functioneert iemand maximaal en is iemand in staat om te ontwikkelen en te leren? Ook hier ligt m.i. de sleutel tot het aangaan van constructieve en passende verbinding.
Deze opleiding besteed hier ruimschoots aandacht aan. Daarom duurt de opleiding langer dan een gemiddelde opleiding, die te vinden is maar kan hierdoor wel meer tijd besteden aan de breder wordende rol en verantwoordelijkheid van de bewindvoerder.
De opleiding “dwingt” u niet om op een bepaalde wijze te werken maar biedt u wel de kennis, inzichten en vaardigheden aan om over na te denken en mee aan de slag te gaan. Wat u hiervan meeneemt en hoe het u vormt als potentieel bewindvoerder is een individueel proces.
De opleiding leidt u in 11 dagen (optioneel een extra dag de module “starten als zelfstandige”) op tot een professioneel beschermingsbewindvoerder. De opleiding richt zich op algemene kennis, rechtskennis, kennis op het gebied van diverse specifieke doelgroepen en op de verbinding met rechthebbenden. Middels deze opleiding krijgt u ook de benodigde kennis over de rol, verantwoordelijkheden en taken van een bewindvoerder, het stabiliseren van een dossier en het voorkomen van escalaties. Tot slot richt de opleiding zich op de sociale kaart: waaronder de netwerkpartners.
De onderwijsvorm is altijd klassikaal en de opleiding is zowel theoretisch als praktisch ingericht. Van cursisten wordt verwacht dat ze zich thuis voorbereiden op de les middels de aangegeven lesstof en opdrachten. Hiervoor is een online omgeving opgezet om dit adequaat te kunnen doen.
Op de lesdagen zelf wordt de theorie doorlopen, casuïstiek behandelt en is er ruimte voor eigen inbreng (werkervaring). Op sommige lesdagen is er een gastdocent uit het werkveld aanwezig om de stof meer tot leven te brengen. De klas bestaat uit minimaal 8 en max 15 cursisten om de persoonlijke aandacht en eigen inbreng te kunnen waarborgen.
Studie-investering zijn de 11 lesdagen (1 lesdag, module, optioneel) en een examendag. De lesdagen zijn van 09:30 tot 16:30.
Tijdsinvestering is gemiddeld 14 uur per week inclusief de lesdag en wordt mede bepaald door het tempo waarin u kunt leren.
Om toegelaten te worden tot de opleiding dient u minimaal te beschikken over een MBO-4 opleiding, HAVO of VWO diploma. Deze eis wordt gesteld om de kwaliteit van de opleiding te waarborgen en wij zijn van mening dat de zwaarte van de opleiding deze opleidingseis minimaal nodig heeft om de stof te kunnen begrijpen, de lessen te volgen en de opleiding succesvol te kunnen afronden.
Het kwaliteitsbureau CBM controleert of u aan alle opleidingseisen voldoet om benoembaar te worden. De opleiding voldoet aan de eisen zoals gesteld door het landelijk kwaliteitsbureau.
Learning by video lessons is considered effective and interactive. With MasterStudy you can create lessons with video content by using such resources as YouTube and Vimeo for embedding the links, or upload video files from your computer.
Video Lesson Source: Youtube.
Add Slides to Your Lessons.